Selecteer een pagina

Interim Management Onderwijs

Schoolbesturen en schooldirecties staan in toenemende mate onder zware druk. Het leiden van een professionele arbeidsorganisatie, verzwaarde eisen van de inspectie, het verantwoording moeten afleggen aan de samenleving, veranderende kenmerken van de leerlingpopulatie, doorvoeren van bezuinigingen, samenwerken met ketenpartners en het versterken van de marktpositie zijn de meest voorkomende uitdagingen voor bestuur en management. Daardoor zien we nogal wat ‘gaten’ komen in de bemensing van bestuur en management. Besturen kiezen er dan soms voor om een tijdelijke functionaris aan te stellen.

We komen interimmanagement tegen in de volgende situaties:

  • overbrugging van twee definitieve benoemingen (‘tijdelijk management’)
  • voor het uitvoeren van een bepaalde opdracht zoals het bouwen van een school of opstarten van een samenwerkingsverband (‘projectmanagement’)
  • waarin een verbeter- of vernieuwingsproces moet worden geleid (‘verandermanagement’)
  • in een periode waarin de school of het bestuur in crisis verkeert (‘crisismanagement’)

De eerstgenoemde vorm (tijdelijk management) kan meestal goed worden uitgevoerd door een ervaren schoolleider of schoolbestuurder, maar project-, verander- en (zeker) crisismanagement vereisen zwaardere competenties die lang niet alle leidinggevenden beheersen. In dergelijke situaties zijn leidinggevenden nodig die in staat zijn de zwaarste uitdagingen op te pakken en tot een goed eind te brengen. En dan ook nog in een afgebakende – dikwijls beperkte – periode. Dat is de reden dat Via Vinci Academy de mogelijkheid heeft gecreëerd om de specifieke competenties voor het professioneel uitvoeren van interimmanagement te verwerven in een praktijkgerichte opleiding die leidt tot een officieel post-HBO registerdiploma. Voor de studenten biedt dit een stevige basis om de functie uit te oefenen, voor de opdrachtgever is het een garantie dat de betreffende professional zich op een adequate wijze heeft geprofessionaliseerd.

Tijdens deze post-HBO opleiding, die een doorlooptijd heeft van ongeveer een half jaar, worden 5 modulen gevolgd, met in totaal 8 studiedagen:

  • De essentie van tijdelijk management
  • Organisatie-analyse
  • Verandermanagement
  • Projectmanagement
  • Crisismanagement

Daarnaast krijgt u gedurende deze opleiding toegang tot de e-learning omgeving waarin diverse tools, formats en achtergrondinformatie is opgenomen.

De doorlooptijd van de opleiding is ongeveer een half jaar. Desgewenst spreidt u de opleiding over een langere periode.

Deelname aan de modulebijeenkomsten en een positieve beoordeling van uw portfolio met uw eigen (school-) verwerking van dit thema geven recht op het diploma van deze leergang. Indien gewenst wordt uw portfolio zo opgebouwd dat drie nascholingsthema’s tegelijkertijd worden afgedekt.

Wat vindt u van dit aanbod?

Heeft u dit aanbod gevolgd? Help andere schoolleiders om een keuze te maken en laat hen weten wat uw ervaring was! Uw e-mailadres vult u alleen in ter verificatie, dit wordt niet bij uw waardering weergegeven.

Waardering

Selecteer uw rating

Selecteer uw rating

Selecteer uw rating

Scroll Up