Selecteer een pagina

Valideren Informeel leren

Valideren van informeel leren
Informeel leren gaat over leren in je eigen praktijk, ofwel je eigen ontwikkeling die in je dagelijks werk continu gaande is. Je hebt bijvoorbeeld in je school een verandering doorgevoerd, nieuw beleid geïnitieerd met het oog op de toekomst of je hebt een casus voorhanden waarin je samen hebt gewerkt met partners in de omgeving van jouw school. Dergelijke ontwikkelingen kun je verbinden aan een van de professionaliseringsthema’s van het Schoolleidersregister PO en gebruiken voor je herregistratie.

Voor elk thema heeft het Marnix Onderwijscentrum (MOC) een portfolio ontwikkeld. Aan de hand van een vaste structuur werk je aan een of meerdere professionaliseringsthema’s door je portfolio te vullen vanuit je eigen praktijk. Je werkt aan de hand van je eigen ambitie en formuleert je eigen leerdoelen, passend bij jouw individuele situatie. Je bepaalt zelf het moment waarop je je portfolio wilt laten valideren. Zo kun je via informeel leren aantonen dat je je op een of meerdere thema’s voldoende hebt ontwikkeld.

Het Marnix Onderwijscentrum is erkend als professioneel beoordelaar en heeft een assessmentcenter Informeel leren  waar meerdere assessoren werkzaam zijn. Je portfolio wordt beoordeeld door twee assessoren. In hun dagelijks werk zijn deze assessoren nauw verbonden met de praktijk van schoolleiders. Ook beschikken zij over specifieke expertise op het thema dat jij wilt laten valideren. Bij een voldoende waardering van je portfolio nodigen we je uit voor een eindgesprek, ook wel valideringsgesprek genoemd. Met dezelfde twee assessoren ga je in gesprek over je ontwikkeling op het betreffende thema, waarbij je portfolio leidend is. Bij een voldoende beoordeling van zowel het portfolio als het valideringsgesprek ontvang je voor dat thema een certificaat, dat je kunt gebruiken voor je herregistratie.

De voordelen
Als je je wilt professionaliseren via ons assessmentcenter kies je allereerst één of meerdere thema’s waar je aan wilt werken. Vervolgens kun je in je eigen tempo aan de slag, op een moment dat het jou uitkomt. Je hebt daarbij zelf de regie over je leerproces: je bepaalt zelf wat je wilt leren.

Snel?
Uit onderzoeken blijkt dat informeel leren meer kan opleveren dan formeel leren (het volgen van een opleiding of module). Dat komt doordat het dichter bij je eigen praktijk staat, waardoor je zelf de regie houdt over de inhoud, het proces, het tijdpad en het tempo.
Hoe lang je bezig bent om je herregistratie te voltooien is moeilijk te zeggen. Dat hangt van jezelf af. Maar in principe kan het vlot verlopen. Je kunt namelijk alle ervaringen die een relatie hebben met je eigen ontwikkeling en al je professionalisering gebruiken in je portfolio. Ook biedt het werken met onze portfolio’s je de mogelijkheid om aan meerdere thema’s tegelijk te werken.

Samen
Je hoeft het niet alleen te doen. We kunnen je koppelen aan een schoolleider die met hetzelfde thema bezig is, maar je kunt ook samen met collega’s in jouw bestuur optrekken.

De medewerkers van ons assessmentcenter kunnen, als je dat wilt, meekijken of je portfolio zich goed vult. Onze assessoren hebben heel veel kennis en kunde in huis omdat ze ook schoolleiders opleiden en veel in het veld zijn. Daardoor weten zij wat er speelt en hoe jouw dagelijkse praktijk eruitziet en hoe veelomvattend die is. Tenslotte hebben we allemaal hetzelfde voor ogen: goed onderwijs voor kinderen.

Meer info
Ben je geïnspireerd geraakt? Vind je informeel leren een aantrekkelijke weg om te werken aan je professionalisering? Voer je graag een goed inhoudelijk onderwijsgesprek waarin je ook feedforward krijgt?

Wij trekken graag samen met je op in dit professionaliseringstraject, individueel of in company.

Ga naar onze website voor meer informatie of om je aan te melden en toegang te krijgen tot de portfolio’s:
https://www.marnixonderwijscentrum.nl/herregistratie

Wat vindt u van dit aanbod?

Heeft u dit aanbod gevolgd? Help andere schoolleiders om een keuze te maken en laat hen weten wat uw ervaring was! Uw e-mailadres vult u alleen in ter verificatie, dit wordt niet bij uw waardering weergegeven.

Waardering

Selecteer uw rating

Selecteer uw rating

Selecteer uw rating

Scroll Up