Geplaatst op

Beleggen in aandelen, de juiste stap voor u?

Winst maken

Hollywood laat de aandelenmarkt er behoorlijk glamoureus uitzien – met duizelingwekkende hoogte- en dieptepunten, met een slotscène waarin de held de grote overwinning behaalt waar hij al die tijd naar op zoek is. Maar de echte wereld is een beetje anders. Hier alvast een paar belangrijke voorraadtips.

In werkelijkheid is de aandelenmarkt niet de plek om naartoe te gaan als u snel veel geld wilt verdienen. De risico’s die ermee gepaard gaan, betekenen dat u niet moet gokken met geld dat u hard nodig heeft – of het nu gaat om de huur van de volgende maand of een aanbetaling voor een nieuwe auto.

Dus voordat u overweegt te beleggen, raden financiële adviseurs u vaak aan om een ​​noodrekening te hebben die drie tot zes maanden van uw normale uitgaven dekt. Dat betekent dat als u uw baan verliest of ziek wordt, u nog steeds weet dat uw huur, lening of reis- en boodschappen zijn gedekt.

U moet ook alle creditcards, debetkaarten of leningen hebben afbetaald, omdat deze vaak hoge rentetarieven hebben. Hoe meer rente je erover moet betalen, hoe kleiner de kans dat je genoeg geld terugkrijgt van je beleggingen.

Last but not least: Investeringen worden niet gedaan om snel heel rijk te worden. Voor kortetermijndoelen die minder dan vijf jaar zijn, is het beter om te sparen voor contant geld dan te investeren in de aandelenmarkt. Hoewel het minder spannend is, geeft een spaarrekening u de meer voorspelbare en veilige investering die u nodig heeft.

Dus wanneer moet u met dit in gedachten in aandelen beleggen? Het antwoord hangt helemaal af van waar je het geld voor nodig hebt. Omdat verschillende doelen verschillende strategieën vereisen om rijkdom op te bouwen.

Gedurende uw leven zult u vele financiële doelen hebben. Misschien wilt u uw huis verbouwen of verhuizen naar een groter appartement. Misschien moet je sparen voor de opleiding van je kinderen, of wil je een wereldreis maken. Misschien zelfs allebei! En natuurlijk moet je wat geld opzij zetten voor je pensioen.

Aandelen voor beginners: hoe riskant bent u?

Aan de hand van je financiële doelen kun je zien wanneer je geld nodig hebt en hoeveel je ongeveer nodig hebt. Vanaf hier kunt u beginnen na te denken over uw risicotolerantie. Bereidheid om risico’s te nemen: Hoeveel u bereid bent te riskeren om uw financiële doelen na te streven. Voor elk van uw doelen is het de moeite waard om het volgende te overwegen.

Aandelen kopen: hoe lang wilt u in aandelen beleggen?

Een langere looptijd betekent automatisch dat u meer kunt sparen en kunt profiteren van samengestelde rente. Het betekent ook dat u meer tijd heeft om uw beleggingen te laten herstellen wanneer ze in waarde zijn gedaald.

Hoeveel kunt u zich veroorloven te verliezen?

Hoewel geld verliezen nooit ideaal is, is geld verliezen op vakantie zeker minder erg dan geld dat je hebt gespaard om je eerste huis te kopen.

Hoeveel ben je bereid te verliezen?

Dit is een zeer persoonlijke beslissing die in de loop van de tijd kan veranderen. De risicomijdende onder ons zullen consistente rendementen en een lage volatiliteit willen. Risiconeutrale mensen accepteren wat ups en downs in hun beleggingen in ruil voor een hoger rendement. En dan zijn er de risiconemers die aanzienlijke schommelingen zullen maken in ruil voor grotere winsten. Nadat u uw risicotolerantie heeft bepaald, kunt u deze vergelijken met de verschillende beleggingsmogelijkheden.

Meer leren

Natuurlijk is dit niet het enige dat belangrijk is bij beleggen. Als je het helemaal zelf wilt doen, moet je veel lezen op internet, of de beste boeken over beleggen lezen.