Geplaatst op

Een badkamer plannen – hier moet je op letten

Badkamer

Wilt u een nieuwe badkamer? We hebben 13 tips verzameld voor het plannen van uw toekomstige droombadkamer. Ook inbegrepen: een korte checklist en onze gratis 3D planner software.

Neem voldoende tijd voor de badkamerplanning

Of het nu gaat om een ​​renovatie of nieuwbouw – iedereen die een nieuwe badkamer plant, moet precies weten wat hij wil. Het moet immers ook voor de komende jaren kloppen. Landelijk gezien blijft de badkamer 15 tot 20 jaar onveranderd. En helaas kunnen verkeerde beslissingen bij het plannen van de badkamer later nauwelijks worden gecorrigeerd. Daarom: Neem voldoende tijd om de nieuwe badkamer te plannen.

Ben je al op de hoogte en wil je meteen aan de slag? Hier vindt u uitstekende gespecialiseerde bedrijven en badkamerstudio’s voor badkamerplanning.

Maak een tekening van de badkamer

Teken voordat je gaat plannen eerst de ruimte als plattegrond – op papier of digitaal op de computer. Hierin staat hoeveel ruimte er beschikbaar is en, in het geval van een verbouwing, wat je wel en niet leuk vond aan de oude indeling. Denk meteen na: kan de badkamer worden aangesloten op een andere ruimte zoals de slaapkamer, of wil je deze helemaal verplaatsen? Misschien wilt u ook een gastenbadkamer die u kunt gebruiken om te douchen? Speel met je mogelijkheden – nu is de kans om dat te doen.

Behoeften analyseren

De volgende vraag: wie en hoeveel mensen gaan de badkamer gebruiken? Want een badkamer voor twee volwassenen stelt totaal andere eisen aan opbergruimte en bruikbare ruimte dan een gezinsbadkamer waarin ook kinderen zich thuis moeten voelen. Hetzelfde geldt voor ouderen en mensen met een handicap. Hierbij moet rekening worden gehouden met geschikte badkamermeubels zoals douches en toiletten en een barrièrevrije toegang.

Schrijf een verlanglijstje

Maak nu een lijst van wat uw nieuwe badkamer moet kunnen en wat u graag zou willen: Welke kranen heeft u in gedachten? Wilt u een dubbele wastafel met veel opbergruimte? Of een gelijkvloerse douche? Zou je zonder bad kunnen om ruimte te besparen? Altijd al gedroomd van vloerverwarming? En wat dacht u van een whirlpool of zelfs een stoombad?

Licht in de badkamer analyseren

Nu komt het op de verlichtingssituatie aan. Heb je daglicht in je badkamer? Of is het mogelijk om daarvoor te zorgen? Was u tot nu toe tevreden met de verlichtingssituatie, zo ja, wat vond u ervan? Liever direct of indirect licht en spotverlichting boven de wastafel? En moeten de lampen apart geschakeld of misschien dimbaar zijn? En heel belangrijk bij het plannen van het licht: in de spiegel moet het gezicht altijd zonder schaduw worden verlicht.

De juiste tegels

Tegelplanning is een belangrijk punt. Welke tegels moeten het zijn? Onthoud vooral dat uw smaak kan veranderen. Expressieve, gekleurde tegels die je vandaag de dag nog steeds leuk vindt, kunnen over een paar jaar ’s ochtends moeilijk zijn om naar het toilet te gaan. Subtiele modellen zijn beter. Ze springen misschien niet meteen in het oog, maar qua uiterlijk zijn ze tijdloos.