Geplaatst op

Welke tuinmeubelen zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk?

Tafeltjes

Was het een paar jaar geleden nog teak en andere robuuste houtsoorten, tegenwoordig kan niet meer over het hoofd worden gezien dat de trend in tuinmeubelen duidelijk verschuift naar modellen van metaal. Ze zijn gemakkelijker te onderhouden en duurzamer dan houten voorwerpen. Zelfs kunststof meubelen voor buiten kunnen hier niet meekomen. Een goedkope tuinset heeft vaak wel meer bescherming nodig, want zelfs kunststof kun je niet buiten laten staan in de winter. Dan kan zelfs de kunststof breken of scheuren.

Kunnen tuinmeubelen gewoon blijven staan ​​in de winter?

Wat voor terrasmeubilair we moeten kopen, hangt vooral af van: hoeveel tijd we willen besteden aan het goed onderhouden van het tuinmeubilair. Feit is dat de meeste buitenmeubels langer meegaan als je ze in de winter tegen het weer beschermt – bijvoorbeeld met een beschermfolie. Alleen meubelen van onbehandeld subtropisch hout en meubelen van gepoedercoat staal of ijzer kunnen probleemloos buiten overwinteren.

Zelfs polyrotan kan niet zonder bescherming

Terrasmeubels van onderhoudsvriendelijk polyrattan zijn op het eerste gezicht zeer gemakkelijk te hanteren: ze hoeven niet geolied of van groene aanslag te worden ontdaan, ze piepen of kromtrekken niet en zijn bestand tegen extreme hitte en kou. Winterbescherming is echter nog steeds geschikt voor het onderhoudsvriendelijke materiaal, omdat te veel UV-straling zelfs kunststof beschadigt. Het wordt na verloop van tijd broos en vervaagt. Polyrattan meubelen moeten daarom zo ver mogelijk uit de buurt van licht worden opgeborgen. Een overeenkomstige beschermfolie is zeer geschikt.

Teak vraagt ​​weinig onderhoud

Meubels gemaakt van subtropische houtsoorten zoals teak zijn nagenoeg resistent tegen schimmels en insecten en daarom zeer geschikt voor onze tuin. Teak vormt na verloop van tijd een zilvergrijze patina die het hout onmiskenbaar maakt. Teakhouten meubelen zijn zeer onderhoudsvriendelijk en kunnen zelfs in de winter onbeschermd in de tuin blijven staan. Daarom zijn ze zo populair. Het meubel wordt minimaal één keer per jaar schoongemaakt met warm water of, als het erg vuil is, met een beetje zeepsop en de ruwe kant van een schuursponsje. Dat is genoeg.

Als je de originele kleur wilt behouden, kun je de kleur herstellen met een beetje teakolie (verkrijgbaar in verschillende tinten). Maar wees voorzichtig: vanaf nu moet het goede stuk in de winter worden afgedekt met een beschermende film of in ieder geval de winter worden afgedekt, omdat behandelde teakoppervlakken gevoeliger zijn dan het originele product.

Bijna onderhoudsvrij: speciaal gecoate metalen meubelen

Nu komen we bij de tuinmeubelen van metaal. Mits een speciale coating bieden tuinmeubelen van ijzer of staal de beste mogelijkheid om met weinig zorg en bescherming langdurig functioneel en mooi te blijven. Gecoat metaal kan niet worden aangetast door insecten, broos of beschimmeld worden; Dankzij een in de coating geïntegreerde corrosiebescherming roest ook hier niets. Grof vuil zoals vogelpoep of aarde wordt eenvoudig met water weggespoten. Zelfs beschermfolies zijn niet nodig voor de winterstalling van de metalen tuinmeubelen.

Bij onvolkomenheden in de corrosiebescherming, bijv. door diepe krassen, is het essentieel om een ​​geschikte reparatielak te gebruiken om het gebied af te dichten. Als er wat roestige vloeistof uit de tafel of tafelpoten stroomt, moet u mogelijk nieuwe plastic doppen kopen om ze af te sluiten als ze niet meer goed sluiten. Meubels gemaakt van een mix van materialen met een ijzeren frame en houten blad moeten worden behandeld als de meer gevoelige materiaaleisen. Het is dus noodzakelijk om bij behandeld hout te overwinteren in een beschermd gebied.