Geplaatst op

Zo vind je de ideale parasol

Tuinstoel opgeklapt

Oh ja, de heerlijke zon. Het is 15,6 miljoen °C heet, maar gelukkig alleen binnen. Wij op aarde wachten soms maanden tot het eindelijk goed op ons schijnt. Als de tijd daar is, proberen we het te vermijden en zoeken we schaduw. We zijn gewoon nooit tevreden. Gelukkig gaat het in de tuin, op het terras of balkon wat makkelijker. Parasols kunnen naar wens geopend of gesloten, uitgenomen of verpakt worden. Maar welke parasol is nu de beste, wat zijn de verschillen en wat is nou helemaal belangrijk? Laten we eens rondkijken.

Wat moet hij kunnen? De juiste bescherming

Laten we eerst komen tot de plicht, de bescherming tegen de zon. Want, een grapje terzijde, we moeten onze huid beschermen tegen te veel blootstelling aan de zon. Let daarom bij het kopen van een parasol op de UV-bescherming. Dit wordt vaak gegeven met de afkorting UPF (Ultraviolet Protection Factor) of LFS (Sun Protection Factor).

Een waarde tussen 15 en 24 biedt gemiddelde bescherming, 25 tot 50 betekent hoge bescherming en alles boven de 50 is bijzonder sterk. Helaas is hier geen uniforme standaard voor, de beschermingsfactoren worden meestal bepaald met behulp van een van de drie methoden die rekening houden met verschillende factoren in de stof, bijvoorbeeld tekenen van slijtage en weersinvloeden spelen een rol in UV Standard 801, terwijl de andere twee Niet doen. Dit betekent dat de weergegeven UPF-waarden niet 100% met elkaar vergelijkbaar zijn, desondanks volgen ze allemaal hetzelfde principe en moeten ze zeker in acht worden genomen.

Natuurlijk zijn er ook parasols die helemaal geen UV-stralen doorlaten. De beslissing hier hangt enerzijds af van je huidtype en anderzijds van je voorkeuren: hoeveel van de zon wil je nog voelen onder de parasol? Hoe moet hij eruit zien? De diverse mogelijkheden Eerst moeten we weten wat voor soort standaard de paraplu moet hebben.

  • De klassieke middenpaalparaplu (ook marktparaplu) kan op verschillende manieren worden bevestigd, of het nu in het midden van een tafel, in een met water/zand verzwaarde standaard, op een elegante granieten voet, aan de huismuur of op de balkonleuning. Middenstokparaplu’s zijn er ook in bijna alle maten, waarbij één voet kan worden gebruikt voor verschillende parasols, afhankelijk van de grootte van de groep of tafel. Zelfs met de klassieker zijn er nog speciale kenmerken, zoals de rechthoekige parasol Tunis van SCHNEIDER. Het is de moeite waard om rond te kijken!
  • Vrijdragende parasols hangen aan een aan de zijkant bevestigde stok of standpijp. Hierdoor blijft het midden onder de parasol vrij en kan het gebruikt worden, het geheel oogt echt classy en maakt van elk terras een eyecatcher. Praktisch zijn ook de kantel- en zwenkmogelijkheden, waarmee zelfs zijdelings zonlicht geen probleem is. Een van onze topverkopers uit deze categorie is de SCHNEIDER Rhodos zweefparasol, die niet alleen waterafstotend is, maar ook verkrijgbaar is in een uitvoering met led-verlichting op zonne-energie.
  • Luifels zijn ook een elegante vorm van zonwering. Ze kunnen met verschillende bevestigingen aan huismuren, masten of bomen worden bevestigd of worden geleverd met een stalen frame waardoor ze bijna als een paviljoen lijken. .

Let ook op de handigheid. Vooral voor parasols zijn kruksystemen aan te raden, omdat je ze daarmee zonder veel gehannes en moeite kunt opzetten en uitlijnen. De dikste parasol heeft geen zin als je al nat bent van het zweet bij het opzetten. Als je eenmaal een basisstructuur hebt gekozen, is het belangrijk om de juiste vorm en kleur te vinden. Er zijn nauwelijks grenzen aan je fantasie, van elegante natuurlijke tinten tot felle kleuren en patronen, alles is inbegrepen, met of zonder volant, vierkant of rond. Tip: Om ervoor te zorgen dat uw parasol na verloop van tijd niet verkleurt, dienen de kleuren lichtecht te zijn. Kortom, hoe weerbestendiger de paraplu, hoe beter.

Tegen regen & vocht: vergeet de juiste beschermhoes niet

Hoe weerbestendig en robuust uw parasol ook is, als u aan de veilige kant wilt blijven, moet u ook een beschermhoes of hoes aanschaffen – vooral als de parasol in de koude, natte maanden buiten moet staan. Beschermhoezen zijn verkrijgbaar in verschillende maten of in custom-made producten, speciale paraplu’s vragen om speciale afmetingen. Veel varianten en opties maken de keuze lastig. Een goede parasol moet ook lang meegaan en is een echte blikvanger, dus je wilt niet overhaast handelen.